Ana Sayfa Güncel 25 Temmuz 2021 654 Görüntüleme

Gediz Nehri can çekişiyor

Yıl 2010… Dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz’in kirliliğini gündeme getirdi ve tarih verdi: “2012 yılı sonunda Gediz Nehri’nde balık tutulacak, herkes oltasını alsın, gelsin.” Yıl 2021, Ege’nin bereketli Gediz Ovası’nı sulayan Gediz Nehri can çekişiyor, her yıl balık ölümleri yaşanıyor. Aradan geçen 11 yıla rağmen Gediz temizlenemedi, zehir saçmaya devam ediyor.

KİRLİLİĞİ YERİNDE TESPİT

CHP’li Tunç Soyer, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir’de 1800 kilometrelik hatta kirliliği denetledi.

‘SOFRAYA ZEHİR GELİYOR’

Gediz’i kirletenlere karşı dava açacaklarını söyleyen Soyer, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir illerinde gerçekleştirdiği Gediz turu izlenimlerini şöyle anlattı: “Bazı sanayi tesislerinin atığını ya dere yataklarına ya da tarımsal sulama kanallarına bıraktığını tespit ettik. Üretici bu kanallardan su alıyor, tarlasına su veriyor. Vatandaş bilmiyor ki meyve- sebzesini zehirle suluyor. Biz bilmiyoruz ki masamıza gelen sebze- meyve o zehirli suyla sulanmış. Ne gıda güvenliği kalmış, ne insan sağlığı, her şeyi bitirmişler.”

YENİ SAYFA AÇACAĞIZ
Soyer, “Doğanın kendini tedavi etmek, iyileştirmek gibi bir gücü var. Gediz’i katletmelerine asla izin vermeyeceğiz. Elimi taşın altına sokmaya karar verdim. Gediz için yeni bir sayfa açacağız” dedi.

‘ATALARIMIZDAN MİRAS’

Soyer, “Gediz sahipsiz değildir. Atalarımızdan miras kaldı, torunlarımıza bırakacağız. Atatürk ve silah arkadaşları, yalın ayak ölüme giderken bize cennet gibi bir vatan bıraktı. Gölleri pırıl pırıldı. Dağları, meraları yemyeşildi. Biz yok ettik, zehirledik. Şimdi onların mirasına, torunlarımızın geleceğine sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Gediz’i kurtaracak 12 kritik öneri

Soyer, 4 günlük Gediz Havzası Programı’nın ardından 12 maddelik çözüm önerisi olduğunu söyledi. O maddeleri şöyle sıraladı:

Gediz Nehri’nin doğduğu Murat Dağı, Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğal Mirası ilan edilmeli.

– Marmara Gölü’ne ivedilikle su verilmeli.

Sanayi bölgelerinin arıtması derhal yapılmalı.

– Madenlerin faaliyetleri derhal durdurulmalı.

Havzadaki tüm köy yerleşimleri için paket arıtma tesisleri yapılmalı.

– Havzadaki tüm kaçak kuyular kontrol altına alınmalı.

Tarımda ürün planlaması yapılmalı.

– Demirköprü Barajı’nın sulama alanı kapalı sisteme geçirilmeli.

Havzadaki tüm arıtma tesisleri eksiksiz işletilmeli.

– Havzada söğüt gibi temizleyici bitkiler dikilmeli.

Katı atık sahalarının tümü rehabilite edilmeli.

– Jeotermal sondajların deşarjları kontrol altına alınmalı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.